657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Değişiyor: AK Parti Kanun Teklifini Meclis’e Sundu

AK Parti milletvekillerinin hazırladığı ve "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adıyla TBMM’ye sunulan yeni düzenleme, kamu yönetiminde birçok alanda önemli değişiklikler öngörüyor. Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK'nın bazı maddelerini iptal etmesiyle birlikte yasal boşlukların giderilmesi amaçlanıyor.

AK Parti, kamu personel sisteminde önemli değişiklikler içeren bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na iletilen bu teklif, bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) değişiklikler yapılmasını öngörüyor. Bu düzenlemelerin temelinde, Anayasa Mahkemesi’nin bazı KHK hükümlerini iptal etmesi yatıyor.

Devlet Memurları Kanununda Değişiklik

Devlet Memurları Kanunu’nda yapılması planlanan bir değişiklikle, sadece merkezi atamalarda değil, kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının özel yarışma sınavlarıyla yapacağı alımlarda da 35 yaş sınırı geçerli olacak.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanını Anayasa Mahkemesi Seçecek

Uyuşmazlık Mahkemesi’nin işleyişine dair kanunda yapılacak düzenlemeyle, bu önemli kurumun başkanını artık Anayasa Mahkemesi kendi üyeleri arasından seçecek.

Eski Vergi Müfettişlerine İş Yasağı Geliyor

Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’da öngörülen değişiklikle, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, görevlerinden ayrıldıktan sonra 3 yıl boyunca, son 3 yılda inceledikleri mükelleflerin veya bu mükelleflerin bağlantılı olduğu kurumlarda herhangi bir görev alamayacak, mali müşavirlik sözleşmesi düzenleyemeyecekler.

BTK Üyelerinin Atama Şartları Netleşiyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kuruluş kanununda da değişiklikler yapılacak. Buna göre, BTK Kurulu üyelerinin atanabilmesi için Devlet Memurları Kanunu’ndaki genel şartları taşımaları ve herhangi bir siyasi partinin yönetim veya denetim organlarında görev almamış ya da bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekecek.

TRT’de Önemli Yenilikler Yolda

Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nda (TRT) bir dizi önemli düzenleme yapılması planlanıyor:

Savunma Sanayiinde Yetki Değişikliği

Teklifle, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da da değişiklik yapılıyor. Buna göre, Silahlı Kuvvetler İhtiyaç Fazlası Mal ve Hizmetlerinin Satışı gibi konularda Milli Savunma Bakanı’na verilen yetkiler, Başkanlık tarafından yürütülen projelerde Savunma Sanayii Başkanına ait olacak. Ayrıca, Başkanlık personeli için Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu uyarınca düzenlenen Kişi Güvenlik Belgesi aranmayacak.

Kamu İhale Kurulunda Siyasi Bağlantı Şartı

Kamu İhale Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, Kamu İhale Kurumu’nda görev yapacak üyelerin geçmişte veya halen herhangi bir siyasi partiyle adaylık dahil üyelik veya görev alma ilişkisinin bulunmaması gerekecek.

Kamuya Uzman ve Uzman Yardımcısı Alımında Yeni Düzenlemeler

375 sayılı KHK’de yapılması planlanan bir düzenlemeyle, Devlet Memurları Kanunu kapsamında personel istihdam etmeyen kamu kurum ve kuruluşları, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilmesi şartıyla, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren konularda idari hizmet sözleşmesiyle veya iş mevzuatına tabi olarak uzman ve uzman yardımcısı istihdam edebilecekler.

Bu istihdamda Devlet Memurları Kanunu’ndaki hükümler kıyasen uygulanacak. Ancak, uzman yardımcılarından tezlerini zamanında sunmayan veya ikinci tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda başarısız olanlar veya sınav hakkını kullanmayanlar ile yabancı dil yeterliliği şartını sağlamayanlar, uzman yardımcısı unvanını kaybedecek ve kurumlarında uygun pozisyonlara atanacaklar.

Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, sınavları, nitelikleri, yetiştirilmeleri ve çalışma usul ve esasları kurumlarınca çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek. İş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcılarının davaları iş mahkemelerinde görülecek.

Aynı KHK’deki bir başka değişiklikle, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve diğer kamu kurumları, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi halinde, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici işlerde yerli veya yabancı personeli sözleşmeyle (tam zamanlı, kısmi zamanlı veya proje bazlı) istihdam edebilecekler.

Teşkilat Değişikliklerinde Personel Devirleri Kolaylaşıyor

Teklifle, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yapılan teşkilat değişiklikleri sonucu kadro veya pozisyonu değişen personelin devir işlemleri, diğer kamu kurumlarına atanmaları ve yeni görevlerindeki mali ve özlük haklarına ilişkin düzenlemeler yapılıyor.

İl Müdürlerinin Durumu

375 sayılı KHK’de yapılan bir değişiklikle, belirli kadro ve pozisyonlarda görev yapanların görevden alınması halinde idari uzman kadrosuna atanması düzenleniyor. Bu kapsamda, “İş Kurumu İl Müdürü” ibaresi “Türkiye İş Kurumunda il müdürü” şeklinde değiştiriliyor. 24 Kasım 2023 itibarıyla Türkiye İş Kurumunda il müdürü kadrosunda bulunanların görevlerinin sona ermesi veya görevden alınmaları halinde, KHK’nin geçici 45’inci maddesindeki özlük haklarına ilişkin hükümler uygulanmaya devam edecek.

Bu kapsamlı kanun teklifi, kamu personel sisteminde ve bazı önemli kamu kurumlarının işleyişinde önemli değişikliklere yol açacak gibi görünüyor. Teklifin Meclis’teki görüşmeleri ve yasalaşma süreci yakından takip edilecek.

Exit mobile version